Jumaat, 29 Oktober 2010

TeRbanG DuiT

hari ni sekali lagi ku menjengah di jualan yang diadakan di opis.. tapi hari ni tak pergi la pulak kat jualan buku... jadi takdala duit yang terbang di jualan buku itu... hehehehe... selamat...


tapi


aku telah beli kat jualan pakaian.......




beli baju tido untuk bang long dan aisyah.....  baju ni RM10 jek 1 helai.. jadiknya 2 pasang RM20 sudah terbang...


TAPI...


bukan di situ je terbang...  ada lagi.. aku dah beli tudung online.....     RM143........ hak hak hakkk...











nota:  takpe kan... hiks...

Heyyyy... ayah part 2

hari tu aku ada citer gaya aisyah pasal heyyy ayah kan..  dia ajak g KFC...

ngatkan dah abis dah takat tu... tapi... semalam...


aisyah  :   ibu jom kita makan KFC
aku      :   aisyah cakapla kat ayah...  bukan ibu yang bawak keta.. ayah..
aisyah  :   jom la..
aku      :   nanti ibu cakap kat ayah...

dalam hati... ait budak ni...  terbayang-bayang ke...

aku     :  aisyah... KFC tu kat mana (saje menduga akal dia)
aisyah :  ada kat kedai ayah.... jauhh....  

haih betul la apa budak ni cakap....

SITUASI DI RUMAH

aku   :  yah.. tadikan aisyah ajak g KFC..  siap bagitau KFC tu ada kat kedai ayah
ayh   :  betul la tu ada kat kedai ayah
aku  :   ibu tau.. tapi ibu saja ja tanya dia kat mana... nak tengok akal dia... sekali dia ingat la kat mana 
ayh  :   hmmm.... jangan memain dengan dia....  dia ingat tu..  camnila.. kita kena bawak gak gi KFC.. tengokla sabtu ni lepas balik keja...


SITUASI AISYAH DAN AYAH

ayh       :   aisyah...  aisyah tau ke KFC tu kat mana
aisyah   :   tau
ayh       :   kat mana
aisyah   :   kat kedai ayah la... jauhh...
ayah     :   ayah ni tak tau jalan dia laaa....  aisyah tau ke
aisyah  :    tauuuu
ayah     :   oooo....  nanti nak pergi sana aisyah tunjuk jalan dia ye...
aisyah   :   hmmm.... (sambil main botol bedak dan losyen2 aku disusun betingkat-tingkat)...



nota:   KFC yg aisyah katakan tu pernah pergi sekali je... 



Khamis, 28 Oktober 2010

KoLekSi CerPen & NoVeL

sekali lagi saya telah terjebak untuk membaca di blog ini.......


http://penulisan2u.blogspot.com


bestt...
novel dan cerpen...


FREEE...



nota:  tak yah beli novel

HaSiL BeLiaN

ye tadi ada jualan buku ngan barang ICT kan...  


jadi aku telah membeli



TARAAAAAAAAAAA.....





dua majalah ini sahaja...


SEBAB 


esok nak sambung beli lagi...


tadi hanya intai-intai sahaja..





nota:  esok kena sediakan duit.....

LAin YanG JaDi

semalam ngada-ngada sms ngan en suami tanya menu apa nak masak malam ni... hahahha.. ngadakan.. walhal aku tak pernah pun plan nak masak apa.. selalu balik je buka peti sejuk terus je keluarkan bahan basah terus masak... time2 tu terus idea datang...  kiranya buat je la apa yang ada..

bila dah sms jawapannya adalah mengecewakan... jawapannya adalah ntah la bu... erkk...  buang sen betul.. hahahaha....  pastu aku balas wokeh la camni buat...  ikan kembung rebus direndam ngan air asam... pastu sup sosej letak kentang... sambal belacan ngan ulam...  

tapi bila balik semuanya jadi lain............

macam biasa petang ada makan petang......  goreng kopok je








pastu lauk plak... siakap kukus






ikan siakap yang tengah direndam




antara rencah yang diletak bersama siakap


pastu.. sambal belacan... sudah..  malas nak banyak2 semalam.. hahahaah...



nota:  tak pernah nak planning masa apa



UbAh SeLeRa..



Kelmarin aku dah stat ubah selera pagi aku kepada yang lebih berkhasiat dan senang je untuk dimakan dan disediakan dan yang paling penting LEBIH JIMAT....  hahahahah.... macamla aku ni kedekut sangatkan... walhal terlebih cukup..

aku makan oat ni bukan ngan susu... .tapi aku boh sekali ngan air red guara yang aku selalu minum....... hehehhe... sesuka hati jek kan... janji leh telan dek tekak ni ha..



nota:  saje ngetest tekak..

PaMeRan BuKu & JuaLan ProDUk ICT

hari ni ada pameran buku...   harus ku tahan-tahan diri untuk membeli...  aku memang alergik ngan buku... elergik?????  ekekekeke.... bebenornya aku takleh tengok buku... sebab nanti musti beli.......  dulu masa bujang mesti peruntukkan RM100-RM150 untuk buku... ngehhh...

pastu sapa nak lukis muka untuk buat potret karikatour pun ada... hitam putih RM10 dan warna RM20... hmmm agak menarik gak nih..

dan ada lagi jualan produk ICT...  ada jual printer, note book, moouse, cooler pad dan lain-lain lagi






nota:  harus ku terjah rehat nanti...

Rabu, 27 Oktober 2010

Heyyyy.... aYah


sebelum meneruskan cerita seterusnya aku nak korang bayangkan dulu cerita P Ramlee yang dialog dia...
(Heyyyyyy Hang Jebat... baik ko turun.....)  aku tau korang of kos ingatkan gaya dia kan... ekekekkeke... lawak tak...  

meh aku citer apa kaitan dengan cerita di atas..


Situasi:  aku sibuk memasak di dapur... En suami baru balik buka pintu terus menuju ke dapur.. dia tau aku memang ada siapkan makan dan minuman petang...  abang long main game... aisyah main sorang-sorang kat sofa kayu tu.....  tetiba....

aisyah :   Heyyyyy Ayahhh....  Jom kita makan KFC.....

aku dan suami....  terus saling pandang memandang antara kami berdua

aku:  tak tahan lawak aisyah buat...  tetiba je... aku ingat ke hape tetiba heeyyyy ayah... hahahahaha

suami  :  pun sama terkesima...  ngatkan ke hape tetiba je ayat tu keluar...  en suami kata kepada ku...  berapa lama agaknya dia memikir pakai ayat tu....  kah kah kah kah..



nota:  kelakar bila dingatkan sekali lagi...


SuPPLeMenT


ehem-ehem... vavava tajuk... supplement u... keh keh keh.. ye ye ooo jek..

okeh.. memandangkan kita ni perempuan... cewah..  so nak jaga dalamankan...  meh saya pakat share apa yang saya amalkan... amalkan pun kadang tu skip-skip juga suke hati jek.. ekekeke....


1.  Bidadari - nih bagus ni tau...  kalaus apa ada senggugut ka..  masalah period tak teratur ka... bagus sekali.. tapi yang bestnya of kos la untuk.... haih... nak tau meh bisik2 ngan saya



2.  Nu Age - ni bagus tok kulit...  yang ni saya makan ikot dan je... skip2.. hahahah.. mula dulu saya tak leh nak telan... tapi la nih.. haih sedap la... baru stat balik nak makan.. huhuhu..



3.  Amazing - ni madu... korang leh gak amik madu jenama lain.. madu nih leh wat masker gak tau.. tapi aku nih jenis malas... keh keh keh...




4.  Q-She - yang plak bagus untuk....  haih senang citer bentuk badan kita la.. kasik mantop.. ahakss..  dulu mula2 amik.. pastu tak amik.. pastu sekarang amik balik sebab nak abiskan stok ja.. hahahhaah... 





5.  Red Guara - of kos ni musti amik dalam 1 hari... ni minuman ni kasik tenaga kat kita... tak rasa sengal2 badan... pastu ni bagus tok sapa ada migrain...  saya ada migrain... tu motif utama sebenarnya...



6.  Vitamin C - jenama apa tah kat rumah tu.. lupa...  tapi tablet dia panjang... ni pun kot suke hati aku je nak makan.. bila teringat...  hahahaha...  kadang lupa...  ni baru je beli.. hehehe...




nota:  mau jaga ini badan...  kan nak pakai lama...




MiLo

selalu pepagi aku minum red guara...

kalau nak tukar pun aku p beli kat cafe teh tarik..

tapi hari ni..


ntah nape

aku saje GALAK...

p beli MILO....

dan bahananya sekarang

aku berada di dalam keadaan 

MENGANTOK.....

zzzzZZzzZZZZZZZZ...












nota:  yang p galak beli MILO sapa sruh..




TeRjeBak

saya telah terjebak dengan pembelian online

saya suke tudung-tudung di dalam blog tersebut


                                                http://makeubeautifulwonderful.blogspot.com


sungguh lawa

sungguh santek

sungguh kaler

tapi........


sayangg..........


stok yang saya order sudah kehabisan


SEBAB???


tudung dia santek la... 

tudung dia lawa-lawa la...

tokey tu kata...

nanti dia order lagi......

saya pun suke....





nota:  tak sabar nak tunggu nihhh


MenDunG & SeJuK

pagi tadi saya amat malas bangun dari tido

sebab cuaca mendung

sebab sejuk

terasa malas sekali 

terasa nak tidoo

terasa malas nak g keja



nota:  sekarang pun rasa mau tido....zzzzz

Selasa, 26 Oktober 2010

26.10.2010

hari ni spesel day for me....
hari ni hari jadi sayeee... ngehhh
sudah berusia 30 tahun maaa...

erkkk dah masuk golong 30 an...  
ape pun bersyukur...

hari ni gak celcom aku leh tepon sesape yang aku telah aktifkan 
20 rakan..
apa lagi tepon la... sms pun ye..

yang aku dah call
husband
mak
adik
mak akan ditelefon lagi malam ni..

yang lelain?? tak yah la hiks...  
mereka di atas adalah yang paling utama...



nota:  welcome to 30.... hehehe

SaNtaU AnGin

hari sabtu aritu aku di rumah mak... biasala.. kalau dah jumpe mak macam2 perkara kami bualkan  dari hal kecil ke hal besar... citer lawak.. citer harian..  of kos korang pun samakan.. tengah2 masak tu tetiba mak citer..


mak  :  eh ko tau kesian mak usu ko
aku   :  nape
mak  :  dia kena santau angin..  kata orang yang dia p berubat tu la
aku   :  terdiam... dalam hati istifar terkejut
mak  :  masa tu mak tengah masak. .sekali dengar orang bagi salam.. assalammualaikum... 
           nasib baik aku kunci pintu belakang.. orang tu datang kat belakang pintu rumah..
           pastu dia bagi lagi salam.. assalamualaikum... aku dahla tak nampak tak pakai cermin mata... pastu    
           nampak macam orang terbongkok je jalan..  ingat nenek tua mana
          Tapi... dari suara tu macam kenal...

orang  :  kak... aku la..
mak   :  la ko ke Sariah..
orang :  ye kak
mak   :  napela ko..



 Gaya nenek bongkok berjalan


begitulah dailog2nya...

menurut mak..  mak usu kata orang tu buat tangkap pinggang... kesian mak usu... nak baring pun sakit...  mula dah pergi hospital.. . cek denggi pun takda... lagi pun kebetulan taman kat rumah dia orang tengah banyak kena denggi...   doktor pun suruh balik sebab kata takda sakit...  


pastu selera makan tau tau jela... mesti takda selera... kesian... dia kata tak lalu makan... mak kata rasala sikit... abah pun kata ko kena lawan balik.. tak leh lemah...  




nota:  nape masih lagi ada orang yang busuk hati..


DuLu... dan SeKaraNg...

tajuk ni berkisarkan kejadian pagi tadi di dalam lif ofis...  aku baru balik dari cafe... so se lif dengan sorang officer perempuan yang tengah pregnant... 1 officer lelaki yang akan melangsungkan perkahwinan ujung bulan ni, 1 officer lelaki di tingkat 3 dan 2 orang lagi officer tingkat 4.......  

masa lif tu naik.. (betul ke ayat)...  lif berhenti di tingkat 3...  officer lelaki tu pun keluar...  masa tu ternampak sorang officer perempuan yang sedang menunggu lif turun...  bila lif tu tutup...  suara di belakang mengatakan..

weh dulu ....   sekarang di pam pam...  dua kali dia ulang..

pastu aku pun sound sket je...  (masa tu lif tingkat 4 dah terbuka)...  aku kata... amboi korang....  

sekali dia ketawa..



nota:  moral of the story..  oleh itu para suami sila sediakan wang untuk kecantikan isteri.. jangan tau cakap je... keh keh keh...  kan kan kan..

BeKarYa


hari ni boleh bekarya...  bos g meeting pagi ni... tapi meeting tu kejap je kot... 

tapi petang leh sambung lagi...  boss meeting...

semalam tak leh pasal boss ada seharian di ofis..........









note:  takda la sampai macam dalam gambo nehh...


Isnin, 25 Oktober 2010

I-City


I-City.... 
aku baru nak pergi setelah merequest ngan hubby sekian lama.. hiks... yela kalau nak g sana kena malam.. pastu bukan time waktu sekolah ye..  nanti anak-anak ngantuk...  esok mau sekolah... i-city ni kat shah alam... umah mak kat Meru Klang...  jadi on the way perjalanan tu lah kami singgah...  

kami pergi jumaat malam sabtu...  tiba kat sana dalam jam 11 gitu...  pastu keluar jam 12 lebih la.. wa tak perasan 1 jam setengah kami di sana..  harga tiket dah naik RM10 hengget ye.. tu tiket parking...  kalau dulu RM2 sahaja...  pastu sekrang ada safari... dulu takda...  jadi nak masuk safari tu sila bawak tiket parking.. kalau tak korang tak leh masuk safari tu dan bergambar ngan haiwan-haiwan plastik itu ye...  

meh layan gambor yang ada... masuk blog ni gambar yang terpilih saje ye...





excited beno amik gambo ngan kuda laut walhal si abang tu tadi tido dalam kete.. kuar je dia mamai..



aisyah suke amik gambar dan wat mulut camtu




aksi kami 3 beranak... alamakkkkk dainasooooo




aku dan my hubby... kami pakai baju kaler kuning dan bergambar ngan pokok kaler kuning.. 
gambo ni aku snap sendiri.. tak brapa cantik.. tapi ok laa..




taraaa..  aku pun nak pozing gak.. hiks





nota:  kat putrajaya takda ke??




e-PenYaTa GaJi


e-Penyata Gaji...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


sampai sekarang masih tak boleh bukaaaaaaaaaaa....


*
*
*
*
*
*
*

SILA BERSABAR YE TUAN TANAH...
nota:  lama dah buka tapi tak boleh-boleh.. camna nih...


Jumaat, 22 Oktober 2010

TerBaru dan TeRkiNi

Mereka-mereka 
*
*
*
*
*


sedang
 *
*
*
*

mencariiiiiiiiiiiiii
*
*
*
*


siapa yang adaaa

 *
*
*
*
bawak BROADBAND.........
*
*
*
*


JENG JENG JENGGGGGG
 *
*









nota:   harap maklum...



OPeniNg GiAnt SeRi KemBanGan


 gambor ni aku amik kat google jek.. 


21.10.2010..... semalam opening GIANT kat Seri Kembangan.... wahhhhhhhh macam best je...  tapi memang best pun sebab opening... ramai pun tau kan.. .kalau opening je mesti rege runtuh giler-giler...  memang betul pun... offer macam-macam (kata kawan husband la.. ) hehehehe sebab aku tak pergi pun...  


husband pun ada cakap Ya Allah... jem giler.. dia pergi naik motor sebab nak g bengkel kereta dia... bila tengok mai aihhh... sib baik dia kata tak dengar cakap saya ni ha pergi opening giant tu..   husband kata kata sorang cina tu beli LCD offer RM999 sampai 4 buah.........  waaahhh...  mau buat apa... mau jual balik ka.....kekekeke...  


 gambor ni pun amik kat google gak


apa pun...  aku rasalah kan...  JUSCO kat Seri Kembangan tu musti customer banyak lari.. hehehehe.. g pun barang dia pun mahal gak.. .orang musti beli kat GIANT...  customer Alamanda?????  wahh mau larik gak la kat situ gak kot.. pasal GIANT ni pun besar gak tengok dari luar la.. hehehee...  g pun dari Putarajaya ke Seri Kembangan tu alahai dekat benor...  camne plak ngan PASAR BORONG???  fuhhh....  GIANT OH GIANT....


nota:  moh beramai-ramai meramaikan GIANT...


Tudung Di Akhir Zaman=Tudung Rahib Kristian=Tudung Wanita Moden


salam ukhwah...  saya terima email ni setelah di fowordkan oleh rakan saya... mari kita renungkan dan berkongsi bersama.......





Inilah fesyen bertudung zaman sekarang yang anda banggakan/orang sekeliling anda banggakan!!!

Isu yang saya hendak fokuskan bukannya kepada wanita yang tidak menutup auratnya(tidak memakai tudung) kerana isu tersebut kita sudah pun tahu apakah hukuman di akhirat kelak kepada manusia yang tidak menutup aurat apatah lagi sengaja mendedahkan aurat TETAPI isu yang saya hendak kaitkan disini ialah ISU PEMAKAIAN Tudung Rahib Kristian = Tudung Di Akhir Zaman = Tudung Wanita Moden.

Sejarah pemakaian tudung ini sebenarnya bermula berkurun lamanya. Pada zaman Judeo-Kristian membuktikan pemakaian tudung yang biasanya dipakai oleh rahib wanita mereka.Cuba anda perhatikan pemakaian rahib wanita? Mereka memakai tudung tetapi tidak menutup dada, tetapi tudungnya labuh ke belakang. 

Oleh itu apabila  kedatangan Islam, etiap wanita diperintahkan Allah S.W.T untuk melabuhkan tudung kepala mereka menutupi bahagian dada. Melalui cara ini ia dapat dibezakan antara rahib wanita dan juga Wanita Islam yang terlalu istimewa pemakaian tudung. Menurut hadis yang diriwayatkan Bukhari, Aisyah radiallahuanha menceritakan kisah ketika Surah An Nur ayat 31 diturunkan di Madinah wanita mukmin Ansar dan Muhajirin terus melaksanakan perintah ini serta-merta tanpa banyak soal dengan mencari apa sahaja kain di sekeliling mereka lalu bertudung dengannya sebagai membenarkan dan membuktikan iman kepada apa yang Allah perintahkan. Tanpa mempertikai apa-apa.


Hadis nabi :"barangsiapa yang meniru sesuatu kaum, maka ia termasuk dari kalangan mereka" – riwayat Abu Daud. 


RAMAI MASIH BELUM MENGETAHUINYA, JADI SAMPAIKANLAH KEPADA MEREKA...
Agenda Kafir Laknatullah untuk menyesatkan wanita Islam.. 

Adakah ini suatu kebetulan?Ini sememangnya agenda Kristian yang amat KURANG AJAR untuk menjahanamkan umat Islam..


Mungkin ramai di antara kita yang tidak mengetahuinya...sebar-sebarkanlah..
selamatkan wanita Islam..Allah..Allah..Allah,Lindungilah kami..


Wahai wanita, janganlah kamu memakai tudung yang dibutang/di pin di belakang sehingga menampakkan bentuk leher di hadapan..gayanya tak ubah seperti birawati Kristian Laknatullah... Jauhilah dari memakai sebegini...agenda kafir laknatullah itu sangat halus sehingga kita tidak sedar, ketahuilah wahai manusia sekalian...


“Katakanlah kepada wanita yang beriman: “Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan lelaki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka meghentak kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung.” (An-Nur:31).


Jom kita perhatikan beberapa kesalahan pemakai tudung hari ini... Suruhan ALLAH vs Ikutan Fesyen



 Menampakkan bentuk leher dan sanggul yang tinggi seperti bonggol unta

 

 Tudung dipakai semata-mata kerana mengikut peredaran zaman atau fesyen.Bukan kerana ingin menutup aurat



 
Tudung terlalu singkat dan tidak menutup dada sehingga menampakkan bentuk badan

Tudung singkat dan menampakkan susuk tubuh..inilah fesyen tudung yang selalu dipakai hari ini..tudung sekadar menutup kepala dan rambut..tapi bentuk tubuh yg lainnya masih jelas kelihatan..


p/s:Pada awalnya terasa berat hati hendak menceritakan hal ini memandangkan masyarakat wanita di persekitaran kita sudah pun mengamalkan cara berpakaian tudung rahib kristian.Boleh dikatakan,ramai perempuan yang memakai seperti gambar di atas.Tetapi jika tidak bongkarkan rahsia ini,kita pula akan ditanya di akhirat nanti,adakah kita sudah menjalankan tanggungjawab kita iaitu SALING INGAT-MENGINGATI???


Namun setelah berfikir panjang,terasa memang patut kita dedahkan maklumat ini secara terbuka.


 Firman Allah s.w.t,“Dan berilah peringatan serta amaran kepada kaum kerabatmu yang dekat.” (Surah asy-Syu‘ara’: 214)


Sebagai saudara sesama Islam dan prihatin kepada sahabat-sahabat dan kaum hawa(takut anda bakal menerima azab yang pedih kelak), saya terdetik di hati untuk menyebarkan isu ini yang semakin hari semakin dipandang ringan dalam masyarakat hari ini.Kita sudah dikelirukan antara fesyen dan suruhan Allah s.w.t.


Anda perlu ingat, selepas anda membaca semua ini,terpulanglah kepada anda kerana anda sudah dikurniakan akal dan boleh berfikir.  Saya tidak boleh memaksa anda apatah lagi menolong anda pada hari perhitungan kelak.  Ingatlah, Allah s.w.t menciptakan manusia, maka sudah tentu Allah s.w.t tahu mana yang baik untuk manusia dan mana yang buruk untuk manusia.


Anda juga harus ingat serta pandang pada sudut positif,isu pemakaian tudung ini bukan saya yang suruh, TETAPI ALLAH s.w.t yang suruh..Kehadiran saya tidak lain tidak bukan hanyalah penyampai peringatan, SALAM PERINGATAN…..

  

  nota:  peringatan juga untuk diri saya sendiri.....



Khamis, 21 Oktober 2010

PraiRoriTy

L  :  pesal ko tak nak g kursus

A :  saya dah cukup hari... 9 hari 2 jam kot... biarla orang lain pergi

L :  oo kena cukup ke..  aku punya tahun lepas 4 hari je... tapi tak pernah cukupla

A :  yela kan dah bagitau 1 tahun kena pergi bekursus 7 hari

L :  nanti ada kursus kat Cherating aku nak pergi..

A:  kursus apa

L :  adalah kursus yang aku cadangkan

A :  termangu-mangu

L  :  aku dah bagitau jangan bagi "PRAIRORITY" kat kamu.. dot... dan dot...

hei tolonglahhh....  nape la camni...


nota:  amat tidak puas hati..

LaPoRan PresTasi

Tiap-tiap tahun sebagai kakitangan awam WAJIBBBBBBBBB mengisi borang nih...   kalau tak isi... takdala markah...  takdala dapat PEKERJA CEMERLANG... tu pun kalau terkena turn...  kalau bukan turn kita sila abaikan angan-angan nak dapat RM1000 itu okey..


Berbalik kepada borang tadi... aku biasala kena isi 2 borang...   1 of kos la tok diri sendiri.. .1 lagi tok bos le.. sape lagi perkhidmatan aku ni digunakan.. hehehehe...  ish perkhidmatan yang ikhlas okeh.. 


jap lagi lepas berblog ni aku nak isi aku punya dan my boss.... esok dia balik jengggggg dah siap diisi.. cuma tinggal dia nak tambah-tambah apa yang patut...  itu je........





nota:  tahun ni agak-agak aku dapat tak??? keh keh keh.. berangan sehhh

TaK Mati PUn Kan...

tetiba je kan tajuk ni... tapi ada kena mengena dengan dialog ni ye....  

ok dialog ni terjadi semasa kami makan malam semalam.....

abang long  :   ibu.. tadi kat sekolah abang makan epal...
aku             :  mengiakan dan mendengar dengan minat sambil menyuap nasi ke mulut

abang long  :  epal tu tak payah potong je...  makan satu biji yang besar...  

aku             :  mendengarkan saja apa yang dia nak luahkan 

abang long  :  abang makan semua abis...  

aku             :  biji dia buang tak

abang long  :  tak.... abang telan je....   
                     ayah... kalau makan biji epal bolehkan...  tak mati pun kan...  




aku            :  memandang kepada suami ku yang senyum-senyum kambing dan sambil mengiakan apa yang anak sulungnya katakan...


nota  :   aduh... duhai anak ku...