Isnin, 29 November 2010

PolleNeY BiRd's NesT DRinK


Pernah tak tengok gambar ni atau minum atau rasa-rasa air nih????  kalau tak pernah meh sini aku bagitau... sedap weh air nih... murah pun murah...  RM2.50 jerkk setin...  murahkan...  pastu mampu beli.. hiks...  kan takkan tak mampukan... lagi pun rege dia ni lebih kurang korang beli roti sebungkos jerk kan... so.. apa lagi beli la weh...  erm aku beli kat kedai 99 Speedmart... setakat ni jumpa kat situ je la... tak tau la kalau kat tempat lain ada..

kalau nak beli sarang burung yang biasa-biasa tu mak aih mahal kan.. pastu kita kena buat sendiri pulak tu.. ni tak senang je... bukak je tutup tin tu terus boleh nikmati rasanya... hahahaha... yo yo oo jekkk aku promote macam la dapat komisyen dari syarikat nih...

sebenarnya kawan aku yang rekomenkan benda nih...  yang dia pulak kawan dia pulak yang rekomenkan...   aku offer kat budak ni sebab aku beli susu anak aku kat speedmart so bolehla beli menda ni.... menda ni baik untuk kulit... korang pun tau kan kalau dah sarang burung tu... hmmm paham-paham je la ye..  jadi keputusan rasanya air ni adalah AAA....   jom minum...



nota:  member aku kata... member dia yang minum ni dah 7 bulan kulit dia haaalusss....



Jumaat, 26 November 2010

N AgAin????

haiyoo semalam jadi lagi kesalahan yang lagik besar...  lagi maha dahsyat... lagi dan lagi.. tapi bukan silap aku wokeh...  silap akak sorang lagi...  tapi al sedia maklum...  dia mana mau ngaku...  always ingat dia tu PERFECT and SMART....  tapi tetap ada kerja yang tak boleh buat wokeh....  don't know la nak kata camne...  hanya orang-orang yang tertentu saja yang tau....  not PERFECT wokeh....  


al kisahnya...  ni pun rentetan cerita di bawah...  selagi tak hantar email tu selagi tu ada kisahnya...  tapi ni adalah kisah penutup.....  kisahnya draf email adalah dibuat oleh bos aku ngan bos akak tu... dia orang berbincang... jadi aku leh kena taip...  fine la tak kisah pun bab taip menaip ni... pejam mata pun boleh.. ceweah kunon riak la pulak...  eh tapi takat taip tu tak kisah lagi pun memang sedia maklum tu keja aku....  

pastu my boss dah cakap...  email ni dah okey... so aku boleh sendkan email ni kepada bos AAA tapi pakai address bos akak tu...  so aku rojer pasal arahan itu... bos aku pulak kata jangan email sekarang tapi email jam 4 ke 4.30 nanti ke 5 ke...   so aku pun note le kat kepala ni...  


jam 3.50 petang aku pergi ke bilik akak tu sebab nak send email tu pakai adress bos akak tu..  biasala akak tu masa tu tengah kelam kabut...  bzzzz....  masa nak send tu.. haih baru le terperasan... nak pakai reply ke... nak pakai new ke...  tolak menolak dan pening bincang2 ngan akak tu.... sekali aku buat keputusan kena juga jumpa boss aku yang ada kat dalam bilik meeting tu...  aku tak mau buat kesilapan kali ke 2 wokeh...  matik aku nanti karang...  


setelah diterangkan dan diconfirmkan semula dengan boss aku puas hati dan mula la nak mengesend...  aku pun pakai PC boss akak tu...  mak aih... pesal lembap je dia punya PC...  aiyooo... pastu dia aktifkan pop up pulak...  errrkkk nyusahkan betul... pastu aku tak leh nak buat copy paste kat email dia... hampeh  tak leh pakai...  aku bagi tau akak tu... sekali aku pun buat kat PC akak tu....   so aku suruh akak tu buka akaun boss dia..


aku pun dengan pantas buat...  dah siap tinggal nak send je aku panggil akak tu... ye la weh takut weh dah la email tu nak hantar kat bos AAA....  besar wehhh...  pastu cc kat semua yang besar-besar... mau kena kerat leher aku ni kalau salah lagi weh...    pastu dengan ucapan bismillahhirrahmanirrahim.....  aku mengesend email tu...  dengan tarik nafas lega aku kata lega dah send....  dan dah setel satu bab yang telah memBEBANKAN aku...  


TAPI....  nak dijadikan cerita....  

aku buka email boss aku... sekali aku nampak kat inbox nama akak tu yang naik dan bukan nama boss dia...  hhhhhhhhhaaaaRUUUUUUU.....  kesalahan lagi besar weh besarrrrr.....  masa tu tetiba fon bunyi dan aku terus angkat...  aduhhh kontraktor ni pulak...  kena layan la pulak.. dengar dia bebel lagi...  


lepas janji dengan kontraktor tu akan telefon semula esok pagi dia pun letak...  aku pulak terus meluru melompat bilik akak tu...  kak ****...............   macam mana niiiii.. email tadi pakai akaun akak bukan boss akak...  haruuu....  pastu dengan kelam kabut.. aku dah takut dah..  rasa menonggeng masa tu...  masa tu berpeluh dah...  stresss weh stresss... ni stress tahap terlebih dah ni....  







akak tu macam bengang je... dia kata macam mana leh pakai dia punya email pulak walhal dia buka boss dia punya...  arrrggghhhh....   payah la kalau bercakap ngan orang tak paham ICT nih...  leceh...  hek elee.. macam la aku tak tau dia dok sharing ngan dia punya boss.. of kos la pakai dia punya id...  not boss dia..   giles betul....  arrrghh dia tak nak ngaku kesilapan dia dan tak nak ngaku kebodohan diri sendiri...  (maaflah terlebih sudah aku nih)  tapi inilah realiti orang yang menganggap dirinya PERFECT....  


kesudahannya...  akak ni call sana call sini nak suruh delete email tu...  yang boss AAA punya call dia punya PA...  suruh delete that email...  haru betul...  bos AA punya pun delete gak...  akhirnya setel...  setel tau nape...   dia kata ada kesilapan teknikal... chettt  ni bukan kesilapan teknikal wokeh... ni kesilapan diri sendiri..  kesilapan orang tak tau ICT yang tak mau ngaku...


last sekali aku yang kena bebel... akak tu bebel kat aku... dah ko pergi dalam bilik tu taip semula.... hek eleeee... bodoh.. ha geram aku...  kalau aku taip semula mana tau kot tersalah apa lagi ke.. karang aku gak yang kena...  aku amik keputusan buka kat tempat aku senang...  pastu aku send....  huh lega... tepat jam 5.30 petang... segala-galanya selesai.....    baru aku rasa aman nak balik.... nak pergi terkucil pun aku tahan tau... huh..



nota:  diri aku pun tak PERFECT..

 


BeLUm MaKan NaSi....

rentetan daripada peristiwa di cerita di bawah....  balik dari pejabat hari tu... kepala ni rasa berat...  penat... letih  badan-badan ni SEBAB????  aku rasa stress kot...   pastu ntah nape petang tu aku leh tetido dalam kereta kejap hahahaha...  walaupun perjalanan ke rumah tu amik masa 5 minit je...

sebelum naik ke rumah aku ajak anak-anak aku pergi ke kedai... kemalasan melanda diri nak masak..  jadi aku rancang nak buat bihun goreng je malam tu...  lepas beli bihun ajak anak pergi taman mainan pulak.. dah dekan 6.40 baru ajak anak-anak naik ke rumah..

so malam tu memang makan bihun goreng je la... aisyah rasanya tak berapa makan kot...  

macam biasa tido time adalah 10.30 malam untuk anak-anak aku la...  sekali tengah baring-baring aisyah kata kat aku..

aisyah   :   ibu... ibu.... kita ni belum makan nasi laaa
aku       :  ait tadikan kita makan bihun...  
aisyah   :   nape kita tak makan nasik..
aku       :  aduh....  dalam hati.. haih budak ni tak leh tak makan nasik la... 
                dah la dik.. tidor la dah malam ni..



nota:  kesian aisyah...  tapi pada aku.. kena masak nasik wokeh.. takleh malasss



Rabu, 24 November 2010

HuwaRRGGGGGGHhhhhhhhh

bos aku dah keluar ngadap bos itu tadi........  huwarggggggggghhhh... 
bos aku kata.... aku kena....  
aku:  huk huk huk... muke sememeh jeeeekkk
bos aku  :  sampai hati ko aziah
aku:   huwarrrrrrrrrghhhhhhhhhhhhhh  kan aku dah kata dah...

arrrgghhhh  rasa mau mati pastu hidup semula pastu lupe semuaaaaaaaaa


nota:  aku tak suke hari ni

MAtiK aKuuuu...

rasa mau matik aje... jerit???? aaaaa.. mana nak jerit kat opis nih...  aku dah wat salah besar... aku rasa bos kata suruh email je... tak da pulak kata bagi kat bos satu lagi............. haaaaaaaaruuu weh.. camna nih.. matik aku weh matikkkkk... bos aku dah g ngadap bos tu sekarang.... aduuuhhh ni melibatkan orang BESAR... BESAR YANG haih tak leh buat salah... tapi dah terbuat salah...  



nota:  moga selamat hendaknya....  AMIN... 

YaNG diJaNjiKan

ni barang Mary Kay yang aku dapat semalam tu...  baru sekali pakai memang rasa puas hati la..  memang terasa berbeza...  cleanser dia lembut... wangi...  moisturiser dia pun cepat menyerap.. tapi yang best dia punya foundation...  tak berminyak langsung pastu terus serap tak macam sesetengah foundation berminyak...  memang suke... tak rugi membeli...


ni barang yang saya order



 Free Gift




Cara Menggunakannya



Ni Konsultant tu



Ni rupa barang yang dalam kotak tu





nota:  kejelitaan hak milik setiap insan... hahaha... (poyo jek...)






Selasa, 23 November 2010

RaYer HaJi

Raya Haji tahun ni aku balik rumah mak mertua ku di KEDAH... lagi pun memang turn sana pun... jadi dah plan dalam kepala nak masak laksa masa raya nanti...  barang-barang keperluan dah diorder ngan adik ipar sruh dia beli...  sekali dia bagitau..  dia tak dapat beli.. bunga kantan, daun kesum dan daun selum dan laksa basah...  yo korang nak tau.. laksa basah kat KEDAH TAKDA WEHHHH.... TAKDA....  aiyakkk...  jadi aku bawakla dari rumah..


gambar google jek



sampai di rumah mertuaku... ermmm dalam tengahari tu dah leh makan dah...  kejap jekkk....  mak mertua tak pernah tengok laksa basah ni... dah tu kebetulan la pulak husband aku beli laksa yang pendek-pendek tu ha...  yang mak mertua ku lagi best....   dia kata aku buat laksa singapura..  hiks... mak mak...  mak mertua ku pergi cerita aku buat laksa singapura masa kat rumah kak ipar... masa tu kak ipar aku buat kenduri...  hadeh... orang dok pakat tanya laksa singapura tu camner.. mak mertuaku pun kata... laksa dia celur air panas je..  kuah sama gak macam kuah laksa biasa...  ada letak nenas lagi...  aku pun tak tau camne mak mertua ku leh terpikir kata tu laksa singapura... kepada penduduk kampung maafkan je la ye...


adik ipar aku lak wat sate...  vavava... sate...  tapi kuahnya takda... hahahaha.. kelakor je... sate abis kuah takda..  gambar tak ambik pun...  malas...








nota:  laksa singapura???  nak buat laksa jgn lupa letak petis udang ye... sedap wehhh



haRitu

16 November hari tu aku saje je menggodek-godek internet.... ntah macam mana leh terlekat kat satu website tuh..  ermm memang tujuan dan niat dihati dah lama nak cari produk pe yang sesuai ngan kulit muka ni ha..  erkk.. hahahaha.... ye ye o je kan... tapi tula memang aku tengah mencari produk pe tok muka ni ha.. ye la kulit muke ku bukannya santek mana pun... dah tua2 baru nak jaga.. dulu mak marah nak beli2 pencuci nih... ha hamik sekali tak jaga...  jerawat sana sini... haih macam2 la ada masalah...  

lepas tu aku telah mengemail consultant dari MARY KAY...  kata masalah kulit muka ku..  hiks... entam jela masa tu...  nak try menda mahal..   pastu dia sruh g facial session sebelum try produk.. memandangkan aku takda lesen nak p..  so dia cadangkan tarikh dia nak mai rumah.. sekali tarikh yang diberi pun tak leh sebab aku balik kampung cuti raya....  dahtu amik gambar dan sruh dia tengok ja...  
hrrrmmm  kemudian.. setelah nasihat diberi dan beberapa barangan telah dicadangkan kepadaku


F3 cleanser - RM
F1 mask - RM
F1 freshener - RM
F3 moisturiser - RM
Medium Coverage Fdtn (Ivory 200) - RM
Total - RM
Free Gifts

ngeh semua barang tu...  entam jela... dia pos laju.. tadi baru dapat.... gambar??? esok aku masukkan ye... lupa bawa 'cucuk' kamera da...



nota:  ngetest je.. manatau ok kan.. tak salahkan..







Selasa, 16 November 2010

MoH teNgok2 siNi

47 produk mengandungi bahan beracun disenarai hitam
KUALA LUMPUR: Sebanyak 47 produk pelangsing badan, kosmetik dan ubat-ubatan tradisional yang berdaftar dengan Kementerian Kesihatan disenarai hitam kerana dikesan mengandungi bahan kimia beracun termasuk steroid yang boleh memudaratkan pengguna. Ketua Penolong Pengarah Kanan Penguatkuasaan Kementerian Kesihatan, Mazlan Ismail, berkata kebanyakan pengeluar apabila mahu mendaftarkan produk mereka dengan kementerian, akan memberikan sampel yang mengandungi kandungan produk herba. “Bagaimanapun, selepas mendapat kelulusan, secara sembunyi mereka mencampurkan produk itu dengan bahan memudaratkan bagi memberi kesan segera kepada pengguna, sebelum diedarkan di pasaran,” katanya kepada Berita Minggu.

Katanya, ada pengguna meninggal kerana menggunakan produk ini dan dikhuatiri ramai mendapat penyakit kronik, termasuk gila jika memakan campuran bahan berkenaan secara sesuka hati tanpa pengetahuan dan nasihat doktor.

Beliau berkata, syarikat pengeluar mendapat keuntungan berjuta-juta ringgit setiap bulan berikutan permintaan yang tinggi daripada pengguna apabila melihat kesan segera apabila menggunakan produk itu.

Antaranya ialah 12 produk pelangsing badan yang dicampur bahan aktif sibutramine untuk mengurangkan selera makan; 17 produk kosmetik dicampur bahan pemutih hydroquinone dan tretinoin serta 18 produk tradisional dicampur dengan steroid dan antihistamine.
“Produk ini terkenal dan mendapat permintaan tinggi di pasaran, walaupun harganya mahal dengan pengeluar mencatat keuntungan jutaan ringgit setiap bulan.

Mazlan yakin masih banyak produk sedemikian dijual di pasaran, walaupun pelbagai tindakan penguatkuasaan dilakukan termasuk merampas dan menggantung lesen syarikat pengeluar terbabit.

Beliau berkata, produk itu banyak dijual di toko jamu, kedai ubat tradisional dan syarikat jualan langsung.

“Produk beracun ini mudah dikenal pasti menerusi iklan dan tuntutan yang meragukan serta menarik perhatian,” katanya.

Katanya, nilai rampasan setiap produk itu juga tinggi dan meningkat setiap tahun dengan produk pelangsing RM966,871 bagi 2007; RM858,522 (2008); RM1,136,004 (2009) dan RM1,047,592 (sehingga Jun ini).

Mereka yang bersalah boleh dikenakan tindakan mengikut Akta Racun 1952 yang mengenakan denda minimum RM5,000, manakala bagi Akta Jualan Dadah, denda maksimum RM50,000.

INFO
Produk disenarai hitam Kementerian Kesihatan

Produk pelangsing badan berdaftar ada sibutramine
:•Kintop
•Body Beaus
•BMI-9 Xylimming Capsule
•Senna Plus Capsule
Produk tidak berdaftar mengandungi sibutramine:
•Lami
Produk berasaskan makanan mengandungi sibutramine:
•Obexlim
•Slimax Coffee
•Beaute Fit Body Contour
•Body Trimz

Produk tradisional berdaftar yang mengandungi steroid:
•357 Nasal Spray
Produk tradisional tak berdaftar mengandungi steroid:•Makjun Taufiq Dua Istimewa
•Majun Dua Istimewa
•Ginseng Jin Fui Wan
•Maajun Tenaga Herba Ubi Jaga
•Jamu Tradisional Jaya Asli (Anti Asam Urat)
•Red Brand Ginseng Plus Zheng Fei Capsule
•Ren Sem Tu Chon Chin Kuo Pill
•Makjun Syafiq 3 Istimewa
•Reepo

Produk berasas makanan yang mengandungi steroid:
•Air Ikan Haruan
Produk kosmetik yang mengandungi hydroquinone dan tretinoin atau salah satu:•Eriesya Spa Beauty Cream
•Atika Beauty Renewal Cream
•Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya
•Ratna Sari Whitening Night Cream
•Tia Amelia Krim Jeragat
•Chantique Whitening Night Cream
•RZAC White Pearl Cream
•Nuriz Day and Night Cream
•Elite Rias Er Cream
•R&Z Whitening Night Cream
•Beauty Line Beautitude Multipurpose Cream
•Pigmentation Recovery Complex
•Zara Rejuvenation Cream
•Natasya Krim Herba Gold
•De Putih Night Cream
Produk tradisional berdaftar ada antihistamine:•Eng Leong Cordyceps Chuanbei Plus Cough Pill

Produk tidak berdaftar mengandungi antihistamine:
•Pil Zhen Zhu Bai Fong Wan
•Qian Tong Dan
•Raja Ubat Resdung
•Coral Plus UA 350MG
 
 
nota:  erm camne neh..
 
 
 

SeLamaT Hari RaYa AiDilAdHa

sekarang dah jam 2.20 petang... petang camni ramai amik kesempatan half day.. erkk half day u...  tapi semuanya terpulang pada bos masing-masing sama ada nak bagi atau tak..

ape pun maybe malam nanti aku juga bertolak ke Utara...  menu utama nanti nak wat laksa... laksa.. laksa...  suke suke suke...  

tapikan kepada yang tak balik kampung tu camne ye...  adakah anda nak p beraya-raya atau dok rumah ja....

dok rumah wat pa...


 tidor je ke bagus...



ATAU




 tengok TV ngadap rancangan best... 



ATAU

 hmm walau ape pun aktiviti anda... boringgg wehh kalau dok rumah.. kesian bagi mereka yang tak dapat cuti... atau yang takda kampung...   ape pun dikesempatan ini nak ucapkan selamat hari raya haji.... hati-hati di jalan raya.... ingatlah orang yang tersayang.. cewah... ye ye ooo jekkk kan... tapi itulah kenyataan dan realiti...




nota:  balik rumah mak mertua.... ngehh






TaT NeNas

esok dah Raya Haji kan....  persiapan raya Haji ni tak la serupa ngan Raya Puasa...  biasa-biasa je... tapi aku telah membeli kuih juga... beli kuih TAT NENAS...  en suami suke....


ni rope TAT NENAS tu... rege RM23 hengget

beli kat sorang cc kat sini... kawan dia jual... kawan dia jual ni pun sebab ada officer tu nak sangat.... Raya pose aritu dia tak dapat...  melepas....  jadi raya ni disuruhkan juga buat tat ni... jadi aku rembat satu bekas nih..



nota:   pasal sayang en suami ku belikan...  :P

KaBuS di Pagi HaRI

malam tadi tido memang lena la... sejokk... pastu lagi la best katil aku memang dekat ngan tingkap...  haih best tau angin semula jadi...  bukan angin kipas ye...

tapi pagi tadikan sejok dia lain macam... rasa macam kat Cameron Highland jek... mana tak nya... kabus... jam 7.20 pagi pun kabus masih tebal... pastu aku duduk di tepi tingkap sambil mengelamun.. sampai en suami kata... ait pesal mengelamun... tak kerja ke... aku jawab kerja... saje je....













kedua-dua gambo ni diambil dari tingkat bilik ku di tingkat 16


nota:  berangan nak ada rumah di Cameron Highland..


UBah

semalam meeting 5S...  5S kat sini dah nak digabungkan kepada 1... jadi senang kerja.. .takda la belang-belang kan kan kan... jadi hari ni aku telah mengemaskan skit tempat aku ni... lagi pun nak tukar gak selera mata ni...  ada gak rasa semangat baru... hehehe...  tempat sekitar kita buat kerja pun mau bersih dan cantik kan...  lagi pun aku ni memang suke ubah-ubah tempat ni...  



perubahannya ialah tempat-tempat cop itu... aku telah ubahkan di sebelah printer pula...


nota:  hrmm nanti ada lagi la tu 5S neh..



BiLik Aku PUn TeRang SuDah

sekarang telah menjangkau beberapa hari bilik aku pun terang sudah...   mula-mula operasi telah dibuat di tingkat 3.. kemudian 4... dan sekarang 5.......... jadi bilik aku pun terangggggg benderangggg...   lampu telah ditukarkan... aku suke terang-terang ni tak suke lampu yang malap dulu...  ni pun dia belum siap pasang lagi..  lepas ni baru dia letak cover lampu tu...  jadi cahaya tu nanti takda la direct dari lampu terus.....


 



nota:  ada bilik orang tu tak dapat lampu camni... dia kata tak suke terang2 ni... elehhh...

UsiA 30 ni Kan



erm dalam umur yang telah menjangkau 30 ni kan...  kulit-kulit terutama muka ni kan... kan kan kan... hermm...  kulit muka ku ini adalah jenis berminyak, kombinasi dan masalah...   yela dulu masa dan time belajar dulu aku tidak menjaganya dengan bayek sekali... SEBAB???  sebab mak akan marah...  nak beli syampu pun haih mak akan kata....  jangan pakai syampu nanti rambut beruban...  haduh....   

nak beli pun tak leh sebab aku duduk ngan mak sampai la aku kahwin...   sadis juga rasa bab tu la...  jadi musuh ketat telah bermaharajalela...  nak hilangkan amatlah payah... sebab tu telah disarankan supaya menjaga kulit muka sejak...  haih sejak remaja la senang....

jadi sekarang ni apa lagi...  kulit muka ku berminyak terutama kawasan T Zone... pastu ada pigmentasi sket kat bawah mata... pastu ada black & white head...  pastu pores pun jelas ketara...   haiyoookkkkk manyaknya masalah...  umur dah 30 ni lagila payah nak hilangkan kan kan... pastu aku ni plak jeni "M" jugaklah untuk tu semua...

sekali minggu lepas telah ku terjah satu blog ni...  tengok-tengok barang n testimoni... haih macam menarik je...  nak gak tengok kulit ni licin jugaklah... walaupun haih sendiri mau ingatlah.. 



nota:  tak sabar menanti barang tu sampai... minggu depan la sebab esok cuti...


Isnin, 15 November 2010

DuiT SeLit

Duit selit...  musti korang terfiikir-fikir apala yang aku nak citerkan... sebenarnya takda apa lah sangat... tapi pada aku amat berharga tu wooo...

aku ni ada satu tabiat... iaitu suke selit-selit duit..... hehehehe.... selit-selit tu bukan sikit tapi dalam anggaran RM50 ke atas la...  banyak jugak tu kan...  

hari ahad ari tu amik beg besar ngan nak siap-siap letak baju untuk selasa malam nanti nak balik kedah...  ye la ngat tak nak la kelam kabut nanti berkemas....  aku sorang je nak berkemas baju2 anak-anak lagi suami lagi baju sendiri lagi...  kadang tu biasa gak ada je benda yang tertinggal... 

sekali masa tengah belek-belek poket beg........ taraaaaaaaaa...  ada RM100 tu...  hiks.. apa lagi suke maaa....  



nota:   memang suke selit-selit... 

HoTeL 15 TingKat SiAP 6 HAri

sumber ni aku dapat kat surat khabar Utusan pagi ni...

CHANGSA - sebuah hotel setinggi 15 tingkat di selatan China menarik perhatian dunia apabila berjaya disiapkan hanya dalam tempoh enam hari.

Pencapaian China itu menimbulkan kerunsingan di kalangan pakar ekonomi Amerika Syarikat (AS) tentang kemajuan jauh negara itu dari sudut pembinaan.

Para pekerja membina Ark Hotel yang lengkap dengan struktur kalis bunyi, insulsi haba dan mampu bertahan jika berlaku gempa bumi 9 pada skala Richter dengan menggunakan kaedah pasang siap secara sepenuhnya.  

Walaupun kerja-kerja pembinaan dijalankan begitu pantans, tiada seorang pekerja yang cedera dan tidak banyak sisa binaan dibuang - AGENSI




nota:  hebatkan....  kalau kat Malaysia camni... kuranglah agaknya pekerja asing..

Jumaat, 12 November 2010

ChinTa dAh TaMat

drama kisah Chinta dah tamat........

ending yang dah boleh diagak.. huhuhu...

ape pun...  setiap isnin hingga khamis lepas ni takda la nak tertunggu lagi kisah Chinta tu...

minggu depan dah cerita lain...

best ke???



nota:  kita tunggu je la nanti




SeSuAtu PerUBaHan

aku telah mengesan sesuatu perubahan terhadap diri ku... hermm hermm hermmm TAPI..

herm herm dan hermm... 


TENGOK LA DULU..




nota :  haih

Khamis, 11 November 2010

SiHiR MeLaLui FB


CERITA INI JUGA SAYA COPY DARI http://melurjelita.com/?p=2801




Ini kisah seorang insan yang terpilih.

Jelitawan : Salam kak

Waalaikumsalam lia jelita

Jelitawan : He he he..sukanya kak  panggil saya jelita

Kita semua jelita dalam kelas tersendiri..he he he

Jelitawan : Betul betul betul..he he he

Asyik gelak je. Apa cerita ? Sihat ka

Jelitawan : Sihat kak cuma saya ada masalah nak cerita dengan akak. Akak sibuk ke?

Nak cerita cepat – cepat sikit sebelum brok akak buat hal. Lia jelita ada masa 5 minit saja…he he he

Jelitawan : Adeiiii…5 minit saja? he he he

Lekaslah cerita..dok gelak manjang je…he he he

Jelitawan : Begini kak…saya ada kenal satu guy ni…he’s married, about 40 something.

ok…

Jelitawan : kenal gitu – gitu je kat FB ni la. Tapi lama kelamaan jadi macam rapat pulak dengan dia. Selalu kami chat, dari pukul 12 – 3 pagi…

Tu diaaaaaaaaa…

Jelitawan : Masa ni la seronok chat sebab suami dan anak saya dah tidur. Bini dan anak dia pun dah tidur…

Awat tak chat siang hari?

Jelitawan : Siang hari chat juga tetapi lebih banyak waktu tu . Saya layan dia je…suka – suka je…tak ada apa – apa perasaan pun. Biasa – biasa je…

Ex school ka?

Jelitawan : Tak..kenal kat FB ni la..Dia add saya. saya pun main accept je. Saya tak kisah laki pompuan, semua saya kawan.

So, apa masalahnya?

Jelitawan : Masalahnya kak….saya rasa lain macam dah la ni…

Lain macam, macam mana ?

Jelitawan : Sejak saya tag gambar saya kat dia, dia selalu puji saya…saya cantik, manis, baik…..Dia selalu puji saya masak sedap..Saya pandai melawa…

Dia dah pernah makan masakan Lia jelita ke?

Jelitawan : Tak pernah lagi. Dia tengok gambar masakan saya kat FB. Tengok gambar suami dan anak. Dia kata untung suami dapat wife macam saya.

Dah ada dalam Fb, semua kawan Fb boleh selongkar…

Jelitawan : kak kak  kak…kakkkkkk

Ya , ada , ada ni ha….cepat sikit sebelum brok ngamuk.

Jelitawan : Beli brok lain la kak..he he he

Cepat la, gelak pulak dah…he he he

Jelitawan : Ok ok …sekarang ni saya tak boleh nak tidur selagi saya tak chat dengan dia. Saya selalu teringat – ingatkan dia. Saya rindu dia. Saya rasa saya suka dia , kak. lain sangat rasanya kak. Perasaan ini tak ada kat suami saya. Hari – hari saya online semata – mata nak chat dengan dia. Saya jadi cemburu bila dia komen kat status pompuan lain…

Ayoukkkk…istighfar Lia jelita

Jelitawan : Saya rasa saya tak boleh nak kontrol diri saya dah. Saya abaikan anak suami. Saya asyik dengan dia..Asyik sangat, rasa macam sedang bercinta.

Kak, satu malam tu, selepas saya chat dengan dia, saya rasa lain macam sangat….Saya nak tidur tetapi membelakangkan suami saya…Saya rasa seperti ada tangan yang membelai – belai wajah saya…..saya fikir suami saya..tetapi saya terfikir, suami dan saya saling membelakangkan…takkan tangan suami saya dok kat depan, dok belai – belai wajah saya…

Suami Lia jelita kot..

Jelitawan : Tak…saya kalih tengok suami saya. Memang dia membelakangkan saya…siap dengkur lagi.

Ish…berdiri bulu roma akak….

Jelitawan : Kemudian saya sambung tidur selepas saya pujuk diri saya. saya khayal je…tetapi masa tu memang saya baru lepas chat dengan dia…saya dok teringat – ingat kat dia..so , saya pun nak sambung tidur la…dalam saya dok nak lena dan mamai tu, saya terasa lagi tangan dok membelai – belai wajah saya…Kali ni, memang saya rasa betul – betul…lepas tu kak…kak ..kakkkkkk

Ya , ada. cepat la..tak sabar nak tahu ni!

Jelitawan : Tiba – tiba saya merasa satu kucupan di pipi kiri saya. Saya menjerit la . Terkejut suami. Terbangun dia.

Ngigau kot?

Jelitawan : Takkkkk . memang saya rasa betul. Ada orang kucup saya. Betul – betul rasa…Saya menangis takut. Lepas tu saya bau asap rokok, kuat baunya dalam bilik. Saya hairan mana datang bau rokok tu. Suami saya tak merokok. tapi suami saya tak bau. Saya kata ada bau…kuat sangat macam orang dok merokok sebelah saya. Saya takut kak.. Saya menangis…hu hu hu

Suami buat apa?

Jelitawan : Suami peluk saya sambil baca ayat kursi, lepas tu dia suruh saya ambil air sembahyang…Dia ingat saya mimpi…Lepas tu baru saya ok..tenang tapi masih rasa takut…..Malam tu saya suruh suami angkat anak tidur dengan kami. Saya berkepit je dengan mereka malam tu..Tak berani nak sorang – sorang.

Hemmm…lepas tu apa yang jadi?

Jelitawan : Itulah saya nak tanya akak ni…Boleh ke orang sihirkan kita melalui FB ? Saya jadi takut kat dia tetapi di masa yang sama saya rindu dia. Rindu sangat. Saya tahu saya salah sebab saya ada suami, dia pun ada bini. tetapi kami macam saling menyukai..tetapi di masa yang sama saya benci dia. Saya rasa saya digodanya…pujuk rayu saya, puji saya….
Nape Lia Jelita rasa dia ke yang sihirkan Lia Jelita?

Jelitawan : Hati saya terasa macam tu…Dia juga merokok. Hemm..saya bukan nak tuduh dia tetapi sejak saya kenal dia, saya dah jadi lain macam. Saya tak ada rasa macam tu kat kawan lelaki FB lain..Kat dia seorang je. Saya rasa macam ada yang tak kena. Kak..kak rasa dia sihir saya ke?

Tak tahu la akak. Akak ni bukannya pandai dan tahu sangat bab  sihir – sihir ni. Tetapi kalau menurut ustaz, nak sihir ni senang saja. Tengok gambar pun jadi. Tengok nama pun jadi…Senang sangat nak tuju. Sebab tu jangan sembarangan nak letak gambar dalam FB atau bagi gambar sembarangan kat orang . Hati orang mana kita tahu. Nak kata dia sihir Lia jelita pun akak tak berani. Takut salah tuduh.

Tetapi akak nak bagi la nasihat sebagai seorang kakak…Hapuskanlah rasa cinta, rasa suka kat dia..Berdosa besar! Maaf nak kata, itu curang namanya. Menduakan suami. Dia pun suami orang. Dua – dua dosa. FB ni kalau tak pandai guna, habislah kita. Maksiat boleh berlaku …tangan, mata dan hati. Tu yang sampai teringat – ingat dan rindu kat dia , ya la tu. Tak boleh ! Ingat Allah. ingat suami anak.

Lepas tu berlaku kejadian macam tu pulak. Itu satu peringatan dari Allah SWT tu… kalau dah ada gerak rasa macam ada sesuatu yang tak kena dengan diri dan diri dia…Remove dia je la…

Jelitawan : nanti dia marah, kak.

Pedulikan dia marah. Bukan suami Lia jelita pun. Dia nak marah apa hak dia. Lia jelita bukan bini dia.

Jelitawan : Tak ke berdosa memutuskan silaturrahim.

Aikkk..tadi tanya pendapat akak. Itulah pendapat akak. Lagi pun silaturrahim apa  kebendanya kalau dah sampai ada perasaan cinta dan syok kat laki orang? Faham betul – betul makna bersilaturrahim. Kalu nak bersilaturrahim sangat, mai la selalu ke Melurjelita…he he he

Jelitawan : So ..remove dia je la ya kak.

Ya. Buat segera sebelum suami find out hal sebenar, teruk nanti. Lagi pun buat apa dok syok kat laki orang macam tu. Dia tu jantan dayus tu. Dok usha bini orang buat apa. Bini sendiri kan dah ada. Ok la ya..nak out dah. Nak masak.

Jelitawan : Ok kak…terimakasih ya kak

Sama – sama. Jaga diri dan rumahtangga elok – elok barulah jelitawan namanya.

Salam

Jelitawan : Salam

ALAHAI JELITAWANS DAN MR JELITAWANS…BOLEH KE SIHIR MELALUI FB? ATAU MAINAN PERASAN KERANA BERBUAT SALAH DENGAN KEPERCAYAAN SUAMI? WALLAHU’ALAM

* petikan perbualan fb yang tak sebenar. Yang penting ambil iktibar , fikir dan renung.




PETUA: IsTeri-ISteRi SenTiasa DaRa

 copy paste dari link http://melurjelita.com/?p=2612



PETUA DARI

Dr. Fatimah Az-Zahra 
 
Ustazah menurunkan petua untuk kaum ibu menjaga diri agar sentiasa jadi macam ‘abqaro’ menurut ayat di dalam Surah al-Waqiah.
(‘Abqaro’ ini bermaksud perawan yang sentiasa menjadi perawan) Ayat ini elok untuk diamalkan setiap hari oleh kaum ibu untuk menjaga kesihatan luar dan dalam.
 
Caranya:

Lepas solat Isya’, ambil air segelas, baca Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali. Tiup dalam air dan minum. Niat dlm hati utk menjaga kecantikan diri & utk kebahagiaan
rumahtangga. 
 
 
 



Makna surah Al-Waqiah ayat 35-38: 

(35) Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa,
 
(36) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh),

(37) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya, 

(38) (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan


Selasa, 9 November 2010

MeNu MaSa Cuti DepaVaLi


ikan bawal kukus

bahan-bahan
ikan bawal
serai
halia
bawang putih
limau purut/lemon
sedikit garam

sayur (letak je suke hati sayur kegemaran anda)

bahan tumis
minyak
bawang merah dan putih
kicap
sos tiram
sos cili


kukus ikan selama 10 minit bersama serai, halia, bawang putih, sedikit garam dan perahan limau..

kuah...  
tumis bawang putih dan merah
masukkan semua sos sehingga mendidih... jika suke lebih pedas bole tumis ngan cili mesin...
masukkan sayo spt lobak dan tomato dan curah ke atas ikan.. siapp




kerabu mangga

bahan-bahan
mangga
kacang tanah
ikan bilis goreng
cili padi/besar
bawang besar
sikit garam
dan perahan limau

masukkan semua bahan dan gaul... nyum3...




sambal ketok

cili api + cili merah
belacan
bawang besar
ikan bilis

cili api, belacan, bawang besar semua di goreng berasingan

tumbuk cili, tambah sket garam, ikan bilis dan belacan sampai lumat...  jika suke leh perahkan sedikit limau




nota:  baru pes taim wat sambal ketok.. ia sedap ia mudah (cam iklan tu ha)...


CuCur IkAn BiLis


ni ropenya cucur udang ikan bilis ku.. gebus gebus...


bahan-bahan

tepung gandum
sedikit soda bikarbonat
sedikit garam
kuib ikan bilis
1 biji telur
bawang besar

masukkan semua bahan... yang penting bancuh ngan air panas dan juga air biasa.. itu jek... hehehe..




nota:  bubuh soda bikarbonat akan menyebabkan gebus..


Ada ULaT WeHHHHH

erm aku agak kebizian... jadi nak memblogging adalah tidak kot..  semua akan dikumpul untuk hari esok..  bos tengah meeting kat dalam bilik... tetiba....

peg 1  :  aziah... cuba u tengok ni apa ye...
aku     :  ambil sudu... eee ulat...  eee... banyaknya.... eee... jangan minum... 
peg 1  :  U bagi tau PU


call unit PU

aku      :  eh cik Jaja... erm nak bagitau..  ziah ada order air untuk meeting dato'...  dalam air ada ulat... eee  geli ziah tengokkk...  gerak2....
cik jaja :  eeee...  ye ke... ok nanti saya report..



nota:  pesal la cafe ofis ni... banyak dah komplen nih...  tukar lain la..


Khamis, 4 November 2010

SeMoGa SeLamaT PeRgi & BaLik

entry ni khas untuk mak dan abah...    jika mengikut jadual... waktu sekarang jam 3.40 dah tiba dekat Jeddah dan terus ke Mekah...

mak ngan abah dapat pergi menunaikan haji tahun ni...  mereka ambil pakej haji dari Misbah Travel & Tours...  mak dan abah dah pergi.. aku pulak bila???  memang terasa teringin sangat untuk pergi ke sana...  rasa rugi kalau tak pergi ke sana...  

tiba di rumah mak dalam jam 10.30 malam gitu...  apa lagi berbual dengan mak dan abah.. nenek..   mak dah pesan agar kejutkan dia jam 2 pagi...  memang rasa tak lena je dia tido..  aku bagitau mak.. awal sangat tu mak.. kol 3 pun takpe.. bole lagi.. sempat...  mak kata a'ah kan sempat.. walaupun nak buat beberapa sembahyang sunat...  

ingatkan mak memang setuju jam 3... tapi aku dengar hmmm jam 2 dah bangun dah...  aku pun turun bangun sekali... walhal masa untuk bertolak ke Kelana Jaya adalah jam 4 pagi..  

jam hampir 3.40 pagi..  anak-anak telah ku kejutkan..  mak ngan abah pun dah siap2...  kemudian kami bersalaman...  huk huk hukk... sedih pulak... salam ngan mak.... peluk makkk...  salam ngan abah juga...  masih ada sisa-sisa nasihatnya kepada kami 3 beradik.. hehehe...  

adik no 2 lelaki melaungkan azan...  syahdu je dengar... haih sedih hati dengar...   selesai.. kami pun bertolak dengan 3 buah kereta...  tiba di Kelana Jaya jam 4.40 pagi..  memandangkan abah ngan mak amik pakej...  maka petugas pakej mencari ahli jemaah supaya berkumpul di tempat yang mereka tetapkan...  

masuk je di tapak perkumpulan tu... dari jauh seorang wanita 

wanita   :   Assalamualaikum... ya Haji...  Haji Misbah kah...

(wanita ni bertanya ala-ala loghat arab).. suka dengar...

soalan itu telah ditujukan kepada suami ku...  masa tu aku ingat menyahut.. tapi jarak aku dibelakang tidak mengizinkan... nanti rasa terjerit pulak suara ni...  jadi kurang sesuai...  suami ku termangu-mangu tidak tau soalan itu ditujukan kepada beliaukah...  hehehehe... sekali baru dia perasan mak ada pakai tanda Misbah Travel dan baru la dia mengiakan.. hehehe...

selesai daftar mak ngan abah... kemudian diberi tag nama pula...   sembang2 lagi sambil tunggu... dah suruh abah duduk sebab tau penat...  tapi abah tak mau pun..  aku pulak terpaksa balik dulu... rahimi nak sekolahkan...

gitulah... sampai rumah je dah azan subuh.. tapi rembat anak-anak suruh tido dulu menggunakan sisa-sisa masa untuk tido.. selalu jam 7 baru kejut abang long...  gitulah al kisahnya yang menyebabkan aku ngantuk pagi tadi... tapi sampai petang ni aku masih tak tido pun... cuma rehat tadi adala baring-baring kejap kat sofa...



nota:  bilala aku dapat pergi agaknya....