Isnin, 24 Januari 2011

Tips MenJaDi SeOranG YanG TaBah

sesaje baca majalah Mingguan Wanita 24-30 Disember 2010... ni tips menajadi seorang yang tabah...  vavava... meh tengok satu persatu..


@ terima ketentuan Illahi baik yang pahit mahupun yang manis dengan redha

-   mustilah kena terimakan...  kena kuat semangat wooo

@  setiap yang berlaku ada hikmahnya. 

-  yes setuju sangat-sangat...  sebab kadang-kadang disebalik keburukan yang berlaku tu ada yang lebih manis akan berlaku

@  usah menyesali dan meratapi takdir diri

-  takda la tak sesal kot...  mula-mula tu mungkin sesal... tapi bila fikir... bila tenang barula boleh kata tak nak menyesali takdir diri

@  beristigfar dan ingatlah dengan Maha Pencipta

-  yes suke sangat-sangat...   kalau korang tak caya... cuba korang tengah dalam kesusahan... kedukaan...  kesakitan yang amat sangat....  istigfarlah banyak-banyak...  percaya atau tidak... korang akan rasa tenang dan rasa diri lebih kuat

@  luahkan apa yang terpendam di hati kepada keluarga atau kenalan rapat

-  mak aih... nak luahkan kat keluarga ke...   kalau sapa yang rapat kat adik beradik ka kat mak ayah ka tu ok la tu

@  dapatkan semanat daripada orang yang dipercayai

-  kadang lebih seronok ada kawan yang tak kenal... contoh kawan di alam maya... hiks

@  kawal emosi diri, sentiasa memberi kata semangat kepada diri sendiri

-  yup...  tapi kadang... dalam pada kita mengawal pun...   bila dah time sedih tu tetap sedih... rasa hati dicarik-carik je..

@  berdoa agar Allah memberi kekuata rohani, minda dan jasmani kepada kita

-  kalau kita berdoa dan minta...  Allah akan beri.. percayalah..


notakaki:  diri kita adalah kuat
Catat Ulasan